Zbavte se 8 věcí, které vám doma zabírají místo

1. Noviny, časopisy a katalogy

Jestli se Vám doma hromadí staré časopisy nebo různé katalogy, řekněte si, jestli je ještě někdy budete číst nebo si je prohlížet. Pravděpodobně ne, zejména, jestli je na nich už vrstva prachu nebo jste je přesunuli do garáže nebo sklepa. Dejte je do sběru nebo pokud to jsou pěkné nebo kvalitní časopisy, tak například ve Vašem lokálním domově důchodců si určitě rádi počtou.

2. Stará elektronika

Starý fax, počítač z 90.let nebo 10 let starý mobil už dnes asi potřebovat nebudete, a pravděpodobně by jejich procesory nezvládali dnešní svět. Informace o recyklaci a sběrných místech najdete u Asekolu. Staré mobily naopak poslouží dobré věci např. u projektu VěnujMobil.cz. Rainforest Connection sbírá staré Androidy a používá je k záchraně džungle v Indonésii – odposloucháváním ilegálního kácení stromů.

3. Nářadí

Pravděpodobně nepotřebujete tři kladiva, hromadu šroubů a rozbitou vrtačku. Podívejte se do šuplíku s nářadím a udělejte si revizi, co opravdu potřebujete nebo ne. Pokud nejste domácí kutil, tak vám opravdu stačí naprosté minimum a zbytek rozdejte nebo prodejte.

4. Plastové květináče

Po přesazení rostliny lidé často nevyhazují plastové květináče nebo nádoby, ve kterých zeleň koupili. Pokud nejste vášnivý zahradník, tak je to opravdu zbytečné si toto nechávat. Naopak – rádi se v nich schovávají pavouci, a mohou zabrat dost místa na balkóně nebo zahradě.

5. Zbytky z domácího kutilství

Máte ve sklepě nebo garáži různé materiály, jako například barvy, silikon, výplně, kusy dřeva, štětce, nádoby.. které si myslíte, že jednoho dne ještě použijete? Jestli už je to dlouho, tak nejspíš ne. Některé tekutiny začnou časem stárnout a zatvrdlé štětce a nádoby na barvy doporučujeme vyhodit nebo darovat dětským kroužkům nebo seniorům. Navíc v hobby marketu často zapomeneme co přesně doma máme a koupíme to znovu.

6. Staré sportovní pomůcky

Rozbité sportovní potřeby nejspíš budou stát více opravit než koupit nové. Za posledních deset dvacet let se technologie změnila na tolik, že vám i mnohdy odmítnou některé potřeby opravit. Potřeby, které jsou v dobrém stavu, ale už s nimi nehrajete nebo se danému sportu nevěnujete, sbírá například domov pro seniory Sue Ryder, a poté prodává ve svých obchodech – výtěžek jde na účely domova.

7. Starý textil

Toto je kapitola sama o sobě, ale pokud máte v garáži nebo ve sklepě balíky starého oblečení, ložního prádla, ručníků.. tak je opravdu nejlepší se tohoto zbavit. Jen se vám do toho pustí moly, oblečení zřejmě nikdy už nosit nebudete a naopak dobře může posloužit jiným. Zkuste je prodat v second handu, ale nečekejte velký výdělek. Doporučujeme darovat opět domovu Sue Ryder nebo do boxů Diakonie Broumov/Klokánek.

8. Hračky a dětské knihy

Hračky nejčastěji zabírají lidem velké množství prostoru ve skříních, ve sklepě, v různých krabicích apod. Pokud je pro vás těžké se s hračkami vašich dětí nebo vás samotných zbavit, tak si vyberte pár plyšáků, her a lega, ty si nechte na památku, a zbytek můžete darovat do azylových domů s dobrým pocitem. Matky s dětmi sem často dorazí s rychle sbalenou taškou a bez peněz, tyto azylové domy velmi rádi přijmou vaše dětské věci a věnují je potřebným.